Harira; Marokkaanse tomatensoep met kikkererwten

Ik ben grootgebracht met de mythe dat de harira, de meest helende soep ter wereld is. Mijn moeder beschouwde het als een soort ‘heldensoep’ die elke emotionele of fysieke klacht kon verhelpen. Of het nu ging om liefdesverdriet, jezelf in koude dagen verwarmen of een behoefte aan een energieboost , volgens mijn moeder en oma was er geen betere remedie dan deze rijke, aromatische soep.

Een keer, in mijn zaak, ontmoette ik een man die op zoek was naar een opkikker. Met trots bood ik hem mijn harira aan, compleet met het verhaal van mijn moeder en zijn krachtige eigenschappen. Tot mijn verbazing vertelde hij me later dat hij letterlijk voelde hoe de soep door zijn lichaam stroomde, en dat dit de beste oppepper was die hij ooit had gehad.

Als blijk van zijn waardering betaalde hij voor een extra kom, zodat ik deze aan iemand anders mocht geven die mijn soep ook verdiende. Zooo hartverwarmend! Of de harira nu daadwerkelijk zijn werk heeft gedaan of dat mijn verhaal zijn verbeelding heeft aangewakkerd, dat doet er niet toe. Wat telt is de magie die deze soep brengt, zowel in de smaken als in de verbindingen die we creëren.

Ingrediënten (6-8 personen)

  • 200 gram kipfilet (voor een vegetarische variant kun je de kip weglaten)
  • 3 grote tomaten
  • 3 grote uien
  • 1 bosje koriander
  • ½  bosje selderij
  • ¼  bosje peterselie
  • 1 pak gezeefde tomaten (390 gram)
  • 1 ½ theelepels ras el hanout van Bahya (of ½ tl zwarte peper, ¼ tl kurkuma, 1 tl gember en ½ tl vegetarische kruiden)
  • 1 mespuntje kaneel
  • Klein blikje kikkererwten (of 200 gram gedroogde, gewelde kikkererwten)
  • Zout naar smaak
  • Olijfolie
  • 50 gram tchicha (grof gemalen graan)
  • 100 gram vermicelli of rijst
  • Bloem (voor een papje om de Harira te binden)

Bereiding

  1. Doe de ui, tomaten, koriander, peterselie, selderij en 2 glaasjes water in een blender en mix tot een glad mengsel.
  2. Snijd de kipfilet in kleine blokjes (voor de vegetarische versie sla je deze stap over).
  3. Verhit een pan met een scheutje olijfolie en voeg de kip en het groentemengsel toe. Breng dit aan de kook.
  4. Voeg de ras el hanout, kaneel en zout toe, samen met 1,5 liter water.
  5. Voeg de gezeefde tomaten en tomatenpuree toe.
  6. Als je gewelde kikkererwten gebruikt, voeg deze nu toe. Als je kikkererwten uit blik gebruikt, voeg deze pas aan het einde toe.
  7. Laat de Harira ongeveer een uur op laag vuur sudderen.
  8. Voeg na een uur de tchicha en vermicelli of rijst toe en laat nog even meekoken.
  9. Maak een papje van bloem en water en voeg dit geleidelijk toe om de Harira te binden. Laat nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
  10. Proef en voeg eventueel zout en peper na smaak toe.
  11. Serveer de Harira met chebekkia, brood en een dadel.

Besaha! ♥ Eet smakelijk!