De Marokkaanse keuken, waar zoete lekkernijen een ereplaats hebben! En zo ook mijn Besbousa ❤️ Ik heb veel compromissen gesloten met mezelf. Ik heb regelmatig aanpassingen gedaan qua gezond en lekker eten in de receptuur van mijn moeder. Zo heb ik bijvoorbeeld van de traditionele Kip citroen Tajine een heerlijke veganistische variant gemaakt. Thuis kook ik bijna alleen maar vegetarisch tegenwoordig, dit terwijl de Marokkaanse keuken zeer bekend staat om haar rijke vlees en vis gerechten. Overal ben ik op zoek om de gerechten een gezonde en moderne twist te geven. Maaaaar ik wil bijna niets inleveren op onze zoete lekkernijen. Hier blijf ik trouw aan mama’s recepten. Zoet mag lekker fout zoet zijn. Lijnen en gezond doen, doen we maar lekker bij andere gerechten. Een van de meest geliefde desserts in onze familie is de Besbousa, een sappige en smaakvolle griesmeeltaart doordrenkt met een verrukkelijke sinaasappelsiroop. Dit traditionele recept van mijn lieve mama is eenvoudig te maken en zal je smaakpapillen zeker verwennen. Dus trek je schort aan en laten we samen de verborgen geheimen van dit heerlijke dessert ontdekken!
Ingrediënten:
2 eieren (L)
200 gr suiker
150 ml olie
500 ml yoghurt
400 gr fijne griesmeel (smida)
15 gr bakpoeder
8 gr vanillesuiker
Voor de sinaasappelsiroop:
Sap van 2 sinaasappels + de schil (zest)
1 theelepel kaneel
4 eetlepels suiker
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een bakplaat goed in en zet deze apart, ik heb hier een tulband gebruikt maar de Besbousa is bekend als kleine vierkante cakeje.
In een keukenmachine voeg je de eieren, suiker, olie, yoghurt en fijne griesmeel toe. Mix alle ingrediënten goed totdat er een glad beslag ontstaat.
Voeg vervolgens het bakpoeder en de vanillesuiker toe aan het beslag. Mix opnieuw tot alle ingrediënten goed zijn gecombineerd.
Giet het beslag in de ingevette bakplaat en zorg ervoor dat het gelijkmatig is verdeeld.
Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de Besbousa gedurende 30-40 minuten, of totdat hij goudbruin en gaar is.
Sinaasappel-siroop maken
Terwijl de Besbousa in de oven staat, kunnen we de sinaasappelsiroop bereiden. Rasp de schil van een sinaasappel en pers het sap uit beide sinaasappels.
In een pan voeg je het sinaasappelsap, de sinaasappel zest, kaneel en suiker toe. Breng het mengsel aan de kook en laat het sudderen terwijl de Besbousa in de oven bakt. Hierdoor krijgt de siroop voldoende tijd om de smaken te ontwikkelen.
Zodra de Besbousa uit de oven komt, prik je met een satestokje gaatjes over de hele taart. Dit helpt de siroop beter in de Besbousa te absorberen.
Schenk de warme sinaasappelsiroop gelijkmatig over de Besbousa, zodat de siroop in de gaatjes kan trekken en de taart doordrenkt wordt met de heerlijke smaken.
Laat de Besbousa afkoelen en rusten, zodat de siroop volledig wordt opgenomen. Snijd het in mooie stukken en geniet ervan.
Besbousa
Mijn overheerlijke Besbousa; Griesmeel cake 😋
De Marokkaanse keuken, waar zoete lekkernijen een ereplaats hebben! En zo ook mijn Besbousa ❤️
Ik heb veel compromissen gesloten met mezelf. Ik heb regelmatig aanpassingen gedaan qua gezond en lekker eten in de receptuur van mijn moeder. Zo heb ik bijvoorbeeld van de traditionele Kip citroen Tajine een heerlijke veganistische variant gemaakt. Thuis kook ik bijna alleen maar vegetarisch tegenwoordig, dit terwijl de Marokkaanse keuken zeer bekend staat om haar rijke vlees en vis gerechten. Overal ben ik op zoek om de gerechten een gezonde en moderne twist te geven. Maaaaar ik wil bijna niets inleveren op onze zoete lekkernijen. Hier blijf ik trouw aan mama’s recepten. Zoet mag lekker fout zoet zijn. Lijnen en gezond doen, doen we maar lekker bij andere gerechten.
Een van de meest geliefde desserts in onze familie is de Besbousa, een sappige en smaakvolle griesmeeltaart doordrenkt met een verrukkelijke sinaasappelsiroop. Dit traditionele recept van mijn lieve mama is eenvoudig te maken en zal je smaakpapillen zeker verwennen. Dus trek je schort aan en laten we samen de verborgen geheimen van dit heerlijke dessert ontdekken!
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Sinaasappel-siroop maken
Laat de Besbousa afkoelen en rusten, zodat de siroop volledig wordt opgenomen. Snijd het in mooie stukken en geniet ervan.
Besaha! ♥ Geniet ervan!