Mijn moeder maakte vroeger altijd overheerlijke saffraanrijst met heel veel groenten. Ik dacht dat zij daar een speciaal recept voor gebruikte, maar later ontdekte ik dat, mijn altijd creatieve lieve moeder, hier vaak “left overs” rijst voor gebruikte. Nooit verspilde zij iets in de keuken en zo kreeg de overgebleven rijst weer een nieuw leven ingeblazen!
In mijn tienerjaren was ik al gek op koken, maar naarmate ik ouder werd en soms “moest” helpen, ging de lol er een beetje af. Zeker als mams voor grote partijen kookte, haakten wij (mijn zusjes en ik) al snel af. Iedereen had dan wel een smoesje; de een had ineens een belangrijk examen of de ander kon zogenaamd niet gemist worden op het werk of stage. Tsja, zo gaat dat op die leeftijd…
Maar mijn liefde voor eten is nooit weg geweest. Ik ben altijd een liefhebber geweest van lekker uit eten gaan en het gebeurde regelmatig dat wij (mijn zussen en ik) ons bemoeiden met de koks’ keuken. Dan bedachten we bijvoorbeeld dat het gerecht wel wat meer pit kon gebruiken, of we bestelde er extra groenten bij, of minder uien.
Oude liefde roest niet en toen ik eenmaal besloot om van eten mijn vak te maken, ging ik terug naar mams’ keuken. Wát was ze blij! Ze vond het geweldig dat ik de liefde voor eten weer terug had gevonden. Ruim een jaar heb ik aan haar zijde gestaan om van haar te leren. En nog steeds leer ik van haar! Hieronder vind je het recept van de “leftover van vandaag”; Overheerlijke saffraanrijst:
(Als je geen restjes rijst hebt, kook dan de rijst met 4 of 5 draadjes saffraan en laat deze afkoelen)
Voor 300 gram voorgekookte rijst
– 2 teentjes knoflook fijngehakt
– 5 takjes koriander fijngehakt
– 2 takjes peterselie
– 1/2 tl ras el Hanout (Heb je geen ras el Hanout, vervang deze dan met een half blokje bouillon. Dit is uiteraard niet hetzelfde, maar ook heel lekker!)
– 1/2 tl gemberpoeder
– 4 a 5 draadjes Saffraan of een mespuntje saffraanpoeder
– Olijfolie om te bakken
Bak alle kruiden samen en voorkom verbranding van de knoflook. Voeg daarbij nog een beetje olijfolie toe en dan meteen de koude rijst meebakken.
Onze moeder deed hier allerlei groente doorheen, maar alles zo fijn gesneden dat je alleen de kleuren zag. Denk aan: fijngesneden prei, paprika in ieniemienie blokjes, lente-ui, doperwten, sperziebonen, broccoli of champignons
Saffraanrijst
Mijn moeder maakte vroeger altijd overheerlijke saffraanrijst met heel veel groenten. Ik dacht dat zij daar een speciaal recept voor gebruikte, maar later ontdekte ik dat, mijn altijd creatieve lieve moeder, hier vaak “left overs” rijst voor gebruikte. Nooit verspilde zij iets in de keuken en zo kreeg de overgebleven rijst weer een nieuw leven ingeblazen!
In mijn tienerjaren was ik al gek op koken, maar naarmate ik ouder werd en soms “moest” helpen, ging de lol er een beetje af. Zeker als mams voor grote partijen kookte, haakten wij (mijn zusjes en ik) al snel af. Iedereen had dan wel een smoesje; de een had ineens een belangrijk examen of de ander kon zogenaamd niet gemist worden op het werk of stage. Tsja, zo gaat dat op die leeftijd…
Maar mijn liefde voor eten is nooit weg geweest. Ik ben altijd een liefhebber geweest van lekker uit eten gaan en het gebeurde regelmatig dat wij (mijn zussen en ik) ons bemoeiden met de koks’ keuken. Dan bedachten we bijvoorbeeld dat het gerecht wel wat meer pit kon gebruiken, of we bestelde er extra groenten bij, of minder uien.
Oude liefde roest niet en toen ik eenmaal besloot om van eten mijn vak te maken, ging ik terug naar mams’ keuken. Wát was ze blij! Ze vond het geweldig dat ik de liefde voor eten weer terug had gevonden. Ruim een jaar heb ik aan haar zijde gestaan om van haar te leren. En nog steeds leer ik van haar! Hieronder vind je het recept van de “leftover van vandaag”; Overheerlijke saffraanrijst:
(Als je geen restjes rijst hebt, kook dan de rijst met 4 of 5 draadjes saffraan en laat deze afkoelen)
Voor 300 gram voorgekookte rijst
– 2 teentjes knoflook fijngehakt
– 5 takjes koriander fijngehakt
– 2 takjes peterselie
– 1/2 tl ras el Hanout (Heb je geen ras el Hanout, vervang deze dan met een half blokje bouillon. Dit is uiteraard niet hetzelfde, maar ook heel lekker!)
– 1/2 tl gemberpoeder
– 4 a 5 draadjes Saffraan of een mespuntje saffraanpoeder
– Olijfolie om te bakken
Bak alle kruiden samen en voorkom verbranding van de knoflook. Voeg daarbij nog een beetje olijfolie toe en dan meteen de koude rijst meebakken.
Onze moeder deed hier allerlei groente doorheen, maar alles zo fijn gesneden dat je alleen de kleuren zag. Denk aan: fijngesneden prei, paprika in ieniemienie blokjes, lente-ui, doperwten, sperziebonen, broccoli of champignons