Vega Groente Tajine met Zoete Aardappel (4 personen)
Groenten en Tajines zijn al eeuwenlang de sterren van de Marokkaanse keuken. Toch kregen ze lange tijd niet de erkenning die ze verdienen – tot voor kort werd het nooit echt ‘vega Tajine’ genoemd. Voor mij gaat het bij een goede tajine niet alleen om de kruiden en de bereiding, maar ook om de diversiteit aan groenten die op een eenvoudige manier intens van smaak kunnen worden. Met de opkomst van het toerisme in Marokko en vooral in mijn geliefde Chefchaouen, heeft de vegetarische Tajine eindelijk zijn eigen plekje op de menukaarten veroverd. Tegenwoordig kun je in bijna elk restaurant wel kiezen uit minstens twee soorten vegetarische Tajines, en dat is een feest voor de zintuigen!
Eerlijk is eerlijk: deze moderne vegetarische Tajines hebben ook mijn creativiteit als chef geïnspireerd. Voor mijn vegetarische citroentajine gebruik ik dezelfde smaakmakers als bij de wereldberoemde kip-citroen Tajine. Ingelegde citroenen en olijven geven de groenten een verfrissende smaak met een kenmerkende Marokkaanse twist. En dan hebben we nog de vega-harissa Tajine, die ook een bijzondere plek in mijn keuken heeft. Deze versie, geïnspireerd op de klassieke vleestajine, draait om de kruidige diepte en de zachte warmte van harissa – een pittige Marokkaanse kruidenpasta die perfect samengaat met groenten.
Groentetajine met Zoete Aardappel geheel veganistisch
Ingrediënten
1 zoete aardappel
2 wortels
½ aubergine
6 tomaatjes
½ courgette
6 roosjes broccoli
2 uien
1 teentje knoflook
1 kopje water (ongeveer 100 ml)
Flinke scheut olijfolie
1 tl ras el hanout (of ½ tl zwarte peper, ¼ tl kurkuma, en ½ tl vegetarische kruiden)
½ tl gemberpoeder
Zout naar smaak
Bereidingswijze
Groenten Voorbereiden: Was en snijd de groenten in gelijke stukken.
Ui en Knoflook: Pel en snipper de uien. Verhit een flinke scheut olijfolie in de tajine en fruit de uien tot ze glazig zijn. Voeg de fijngesneden knoflook toe en fruit kort mee.
Kruiden Toevoegen: Voeg de ras el hanout, gemberpoeder en zout toe. Bak de kruiden ongeveer 1 minuut op hoog vuur om de aroma’s goed vrij te laten komen.
Groenten Toevoegen: Doe de aubergine, wortel en zoete aardappel in de tajine. Dit zijn de groenten die meer tijd nodig hebben om te garen. Voeg ongeveer 150 ml water toe, zet de deksel op de tajine en laat 20 minuten zachtjes sudderen. Voeg halverwege de tomaatjes toe.
Laatste Groenten: Controleer of de aubergine gaar is. Voeg dan de courgette en broccoli toe, die minder kooktijd nodig hebben. Voeg indien nodig telkens een klein beetje water toe, zodat de groenten zacht kunnen stoven zonder dat het gerecht uitdroogt.
Afmaken en Serveren: Proef het gerecht en voeg indien gewenst extra zout en peper toe. Serveer deze smaakvolle tajine als hoofdgerecht met een frisse salade of couscous als bijgerecht.
Variatietip: Varieer gerust met andere groenten, zolang je de zoete aardappel behoudt voor de smeuïgheid.
Vega Groente Tajine met Zoete Aardappel (4 personen)
Groenten en Tajines zijn al eeuwenlang de sterren van de Marokkaanse keuken. Toch kregen ze lange tijd niet de erkenning die ze verdienen – tot voor kort werd het nooit echt ‘vega Tajine’ genoemd. Voor mij gaat het bij een goede tajine niet alleen om de kruiden en de bereiding, maar ook om de diversiteit aan groenten die op een eenvoudige manier intens van smaak kunnen worden. Met de opkomst van het toerisme in Marokko en vooral in mijn geliefde Chefchaouen, heeft de vegetarische Tajine eindelijk zijn eigen plekje op de menukaarten veroverd. Tegenwoordig kun je in bijna elk restaurant wel kiezen uit minstens twee soorten vegetarische Tajines, en dat is een feest voor de zintuigen!
Eerlijk is eerlijk: deze moderne vegetarische Tajines hebben ook mijn creativiteit als chef geïnspireerd. Voor mijn vegetarische citroentajine gebruik ik dezelfde smaakmakers als bij de wereldberoemde kip-citroen Tajine. Ingelegde citroenen en olijven geven de groenten een verfrissende smaak met een kenmerkende Marokkaanse twist. En dan hebben we nog de vega-harissa Tajine, die ook een bijzondere plek in mijn keuken heeft. Deze versie, geïnspireerd op de klassieke vleestajine, draait om de kruidige diepte en de zachte warmte van harissa – een pittige Marokkaanse kruidenpasta die perfect samengaat met groenten.
Groentetajine met Zoete Aardappel geheel veganistisch
Ingrediënten
Bereidingswijze
Variatietip: Varieer gerust met andere groenten, zolang je de zoete aardappel behoudt voor de smeuïgheid.
Besaha! ♥ Geniet ervan!