Aubergine is nu volop in het seizoen. Eerlijk is eerlijk, alle producten die in het seizoen groeien en klaargemaakt worden smaken dan op hun best. Net als de tomaatjes, die zijn nu bijna net zo zoet als in warme landen, zoals Marokko, Spanje, Italië óf waar dan ook je vakantiebestemming is. Vroeger begreep ik nooit waarom mijn salades op vakantie veel lekkerder smaakten dan thuis. Nu denk ik duhhh, dat je dit niet wist!! hahahah. Maar goed terug naar mijn gerecht van vandaag, Zalouk.
Zalouk is een typisch Marokkaans gerecht, dat weer in elke streek, wijk of huis anders gemaakt wordt. De basis is een salsa die gemaakt wordt van aubergine, tomaat, knoflook en kruiden. Je kunt hier eindeloos mee variëren. Gekookte, geroosterde of gebakken aubergine. En dan nog de extra’s die je kunt kan toevoegen. Gegrilde courgette, paprika, venkel of een ander seizoensgroente. Je kan er van alles doorheen doen. Ik las op internet zelfs dat mensen er een Saksuka van maken; een tomatengerecht met ei als toevoeging.
Ik houd het vandaag bij eenvoud, dat past ook in de geest van de tijd. En eerlijk?? Dat vind vaak ook het lekkerst. De originele recepten:
Zalouk
2 grote aubergines
4 grote tomaten, gehalveerd
3 grote teentjes knoflook
5 takjes koriander (of meer naar smaak en wens)
1/2 tl komijn
1/2 tl paprikapoeder
3 eetlepels olijfolie
1 mespuntje harisa of chilipoeder
Zout en Peper
Leg de aubergines in een schaal. Prik deze met vork van alle kanten en zet leg de schaal in een voorverwarmde oven (220 graden) voor ongeveer 30 min.Halverwege de garingstijd, leg je er de halve tomaten en het knoflook teentje met schil en al bij. Strooi over de tomaten nu klein beetje zout en peper.
Haal de schaal na een half uur uit de oven en zet het even weg om af te koelen. Halveer dan de aubergines. Soms kan je makkelijk het vel eraf halen en anders lepel je het vruchtvlees eruit. Zo ook met de tomaten en knoflook. Plet deze laatste helemaal fijn. Doe alles in een kleine tajine, of koekenpan, voeg daarbij de olijfolie en de kruiden toe. Bak het nog even drie minuten op het vuur, zodat alle kruiden er goed in trekken. Je kun hier je brood of je rauwe groenten in dippen. Heerlijk…geniet ervan!
Wij hebben thuis, een verse visje erbij gebakken….. Hmmmm enjoy Besaha 😋
Zalouk
Aubergine is nu volop in het seizoen. Eerlijk is eerlijk, alle producten die in het seizoen groeien en klaargemaakt worden smaken dan op hun best. Net als de tomaatjes, die zijn nu bijna net zo zoet als in warme landen, zoals Marokko, Spanje, Italië óf waar dan ook je vakantiebestemming is. Vroeger begreep ik nooit waarom mijn salades op vakantie veel lekkerder smaakten dan thuis. Nu denk ik duhhh, dat je dit niet wist!! hahahah. Maar goed terug naar mijn gerecht van vandaag, Zalouk.
Zalouk is een typisch Marokkaans gerecht, dat weer in elke streek, wijk of huis anders gemaakt wordt. De basis is een salsa die gemaakt wordt van aubergine, tomaat, knoflook en kruiden. Je kunt hier eindeloos mee variëren. Gekookte, geroosterde of gebakken aubergine. En dan nog de extra’s die je kunt kan toevoegen. Gegrilde courgette, paprika, venkel of een ander seizoensgroente. Je kan er van alles doorheen doen. Ik las op internet zelfs dat mensen er een Saksuka van maken; een tomatengerecht met ei als toevoeging.
Ik houd het vandaag bij eenvoud, dat past ook in de geest van de tijd. En eerlijk?? Dat vind vaak ook het lekkerst. De originele recepten:
Zalouk
2 grote aubergines
4 grote tomaten, gehalveerd
3 grote teentjes knoflook
5 takjes koriander (of meer naar smaak en wens)
1/2 tl komijn
1/2 tl paprikapoeder
3 eetlepels olijfolie
1 mespuntje harisa of chilipoeder
Zout en Peper
Leg de aubergines in een schaal. Prik deze met vork van alle kanten en zet leg de schaal in een voorverwarmde oven (220 graden) voor ongeveer 30 min.Halverwege de garingstijd, leg je er de halve tomaten en het knoflook teentje met schil en al bij. Strooi over de tomaten nu klein beetje zout en peper.
Haal de schaal na een half uur uit de oven en zet het even weg om af te koelen. Halveer dan de aubergines. Soms kan je makkelijk het vel eraf halen en anders lepel je het vruchtvlees eruit. Zo ook met de tomaten en knoflook. Plet deze laatste helemaal fijn. Doe alles in een kleine tajine, of koekenpan, voeg daarbij de olijfolie en de kruiden toe. Bak het nog even drie minuten op het vuur, zodat alle kruiden er goed in trekken. Je kun hier je brood of je rauwe groenten in dippen. Heerlijk…geniet ervan!
Wij hebben thuis, een verse visje erbij gebakken….. Hmmmm enjoy Besaha 😋